Knooppunt Hermeneutiek

In het knooppunt hermeneutiek gaat het om situaties waarbij er spanning is tussen je eigen traditie en levensbeschouwing en die van de mensen met wie je werkt (op school, in de kerk of daarbuiten). Vaak is dat moeilijk omdat je niet zo goed aansluiting kunt vinden of omdat je niet zo goed weet hoe jouw boodschap kunt verpakken in een taal die de ander verstaat, terwijl je tegelijkertijd toch recht doet aan de kern. Zo verzuchtte een van onze onderzochte hbo-theologen:

“Hoe maakt je het relevant? Dat is ├╝berhaupt een vraag die mij steeds meer bekruipt nu het er daadwerkelijk op aankomt. Hoe maak ik het verhaal dat ik lees en interpreteer van betekenis voor de doelgroep? Op de een of andere manier is het een stuk moeilijker zonder stagebegeleider die je soms een richting in wijst of een docent van school.”

Binnen dit knooppunt schetsen we een aantal situaties die afgestudeerden tegenkomen, gebaseerd op ons lectoraatsonderzoek uit 2017. Wij voegden de ervaringen uit het onderzoek samen tot een beperkt aantal typerende situaties van een fictief personage. Daarbij gaan we in op de mogelijke manieren om erop te reageren.

situaties:
Casus Hertalen Bijbelfragmenten

Casus Maken van verbinding